Terveys

FeLV ja FIV FeLV (leukoosi) ja FIV (kissa aids) tarttuvat syljen ja muiden eritteiden välityksellä. Vapaasti ulkoilevan kissan on suurempi riski sairastua näihin sairauksiin mutta siitoskissoilta nämä testit ovat normaalikäytäntö testauttaa ennen astutusta. Testi otetaan verestä ja lähetetään laboratorioon tutkittavaksi tai tehdään ns. pikatesti, jonka tulos saadaan samantien. (Testataan kaikilta kasvatuksessa olevilta kissoilta).

 

HCM dna-testi

Kasvatuksessa olevat Ragdollimme ja Maine Coonimme ovat HCM DNA-testattuja ja kasvatuksessa käytämme ainoastaan n/n tuloksen saaneita kissoja. DNA-testauksen rinnalla käytetään myös sydämen ultrausta.

 

HCM on kissalla yleisin sydänsairaus ja se aiheuttaa sydänlihaksen paksuuntumista ja pahimmassa tapauksessa kissan menehtymisen jo nuorella iällä. HCM voidaan tutkia DNA-testillä ja ultraamalla.

 

PKD (monirakkulainen munuaissairaus) - kaikki siitoskäytössä olevat Maine Coon ja Ragdoll kissamme ultrataan PKD:n varalta ennen siitoskäyttöä.

 

 HD -lonkkadysplasia. Maine Coon -rodulla esiintyy perinnöllistä lonkkavikaisuutta eli lonkkadysplasiaa. Kasvatuskissat suositellaankin lonkkakuvattavaksi ennen kasvatukseen käyttöä. Jos lonkat ovat hyvät, ei kuvausta tarvitse uusia. (Maine Coon)

Tasot: Ruotsin Maine Coon Katten:  Normaali, Rajatapaus, Taso 1, Taso 2 ja Taso 3 (Taso 3 pahin). OFA: Excellent, Good, Fair, Borderline, Mild, Moderate, Severe (Severe pahin).
Excellent, Good, Fair -tulokset ovat "normaalilonkkaisia". Taso 1, Taso 2 ja Taso 3 sekä Mild, Moderate, Severe ovat "dysplastisia" eli jonkinasteista lonkkavikaisuutta.

Arvostelutulokset ovat: normal, borderline, grade 1, grade 2 ja grade 3.
Ruotsin Maine Coon Kattenin suositus: kissoilla, joilla lonkkatulos on normal, borderline tai grade 1 voi kasvattaa, mutta grade 1 -tuloksen saaneen kissan yhdistämistä suositellaan vain normal -tuloksen saaneen kissan kanssa. Grade 2 ja grade 3 -tasoa EI suositella kasvatukseen

Suomen Maine Coon -kissat ry

Sairaudet ovat vakavia, mutta tulee muistaa, että ne ovat myös äärimmäisen harvinaisia. Testeillä saadaan karsittua kasvatuksesta mahdolliset sairauden kantajat pois ja vastuuntuntoiset kasvattajat testauttavat kissansa ja kasvattavat vain terveillä yksilöillä.