Mikäli harkitset FI*Diosas sijoituskissaa


Tulevista pentueista saatan sijoittaa lupaavan pennun. Sijoituskodiksi sopii koti, jolla on mielellään aiempaa kokoemusta kissoista (kissan kiimoja, eli 24/7 lauluserenadeja tulee sietää ;) ja koti on mahdollisesti itse kiinnostunut joskus aloittamaan rotukissojen kasvatuksen.

Sijoitukseen sopii kissa, jolla katsotaan olevan rodulle annettavaa. Sijoituskissa sopii sinulle, mikäli olet kiinnostunut rotukissoista ja olet halukas lisäämään tietouttasi kasvattamisesta ja valitsemastasi rodusta.

Naaraskissa tulee tekemään kasvattajalle 1-2 pentuetta, jonka jälkeen kissa siirtyy sijoituskodin omistukseen. Kaikkia kissoja ei voi itsellään pitää, vaikka kuinka haluaisi. ;) Tästä syystä tulen tarvitsemaan luotettavia sijoituskoteja kasvateilleni. Näyttely-/siitostasoinen (naaras) pentu sijoitetaan 1-2. pentueen sopimuksella, ensisijaisesti näyttelyistä kiinnostuneeseen kotiin, näyttelyttämisestä vastaa sijoituksen ajan kasvattaja. Uroskissan kohdalla sovitaan x-määrästä onnistuneita treffejä tyttökissojen kanssa.

Mikäli mietit kasvattajaksi ryhtymistä suosittelen sijoituskissan ottamista. Mikäli näyttelyttäminen/kasvattaminen ja yhteistyö kasvattajan kanssa ei kiinnosta suosittelen lemmikkitasoista pentua perheeseenne. Sijoituskissan saa "edullisemmin", mutta siitä on toki oma vaivansa. Sijoituskissa tuo mukanaan vastuuta ja joustamista, mitä oman kissan kohdalla ei tule.

Sijoituskodin on ymmärrettävä, että sijoituskissa on kasvattajalleen äärimmäisen tärkeä osa kasvatustyötä ja kissa on tarkoin harkittujen vanhempien jälkeläinen, usein kasvattajilla on pitkänlinjan suunnitelmia myös jälkeläisille.

Hyvä tietää:

sijoituskoti saa tietoonsa tulevat näyttelyt, joissa aion sijoituskissaa käyttää.

kasvattaja huolehtii kissan siitokseen liittyvät terveydenhuoltokulut

kasvattajaan saa olla asiassa kuin asiassa yhteydessä 24/7

kasvattaja maksaa tiineysajan ruoat

sijoituskissa on kasvattajan omaisuutta siihen asti, kun sijoitusehdot täyttyvät

sijoituksen ajan kasvattaja ja sijoituskoti pitävät tiivistä yhteyttä.

Sijoituksesta

omia kokemuksiani sijoituskissasta.

Aloitin kasvattajan taipaleeni ottamalla rakkaiksi perheenjäseniksemme kaksi sijoituskissa. Pyhä Birma ja Ragdoll. En ollut varma ryhdynkö koskaan kasvattamaan, mutta halusin sen option säilyttää. Jos otat lemmikkipennun tulee kissa leikkauttaa, eikä sillä saa tehdä pentuja. Ehdin vuoden asiaa kypsyttelemään ja innostuin kasvattamisesta, kävin syksyllä 2011 kasvattajakurssin.

Mikäli mietit kasvattajaksi ryhtymistä, on sijoituskissan ottaminen erinomainen tapa päästä tutustumaan kissojen kasvatukseen, näyttelyttämiseen ja niihin liittyviin asioihin tavanomaista lähempää. Sijoituskissan ottamisessa on omat asiansa mitä tulee muistaa ja näistä asioista tulee pitää poikkeuksetta kiinni.

1. Sijoituskissasta tehdään aina kasvattajan ja sijoitusperheen välinen kirjallinen sopimus.

2. sijoituskissa on kasvattajan omaisuutta niin kauan, kun sopimuksen ehdot täyttyvät.

3. kiimoista tulee ilmoittaa heti, kun ne alkavat. Tässä kohtaa kasvattaja ilmoittaa mahdollisen astutusaikataulun, jos astutukseen on vielä aikaa, saatetaan kissalle harkita e-pillereitä, pillerit lopettavat kissan kiimailun ja perheessä saadaan taas nukuttua ;)

4. Kasvattaja saattaa haluta näyttelyttää sijoituksessa olevaa kissaa. Näyttelyttämisestä huolehtii kasvattaja. Meillä kissa on aina haettu näyttelyyn ja palautettu kotiin, helppoa. :) Tosin mikään ei toki estä sijoituskotia lähtemästä mukaan näyttelyyn, mikäli näyttelyttäminen kiinnostaa, tämä on jopa suotavaa.

5. Kasvattaja valitsee sijoituskissalle sulhasen. Tässä kohtaa kissa on jonkun aikaa kasvattajan luona. Sen jälkeen odotetaan mahdollista onnellista perheenlisäysuutista.

6. Kissa on tiineysajan sijoituskodissa, mutta mahdollisesti menee synnyttämään kasvattajan kotiin. Tällöin kissa on kasvattajan luona niin kauan, kun pennut tulevat luovutusikään. Käytännössä n. 14 viikkoa.

7. Kasvattaja kustantaa kaikki kissan siitoskäyttöön liittyvät kulut. Tiineysajan ruoka, mahdolliset e-pillerit, näyttelykustannukset, raskausajan ultrat, hyppymaksut jne.

8. Tärkeintä on, että sinä ja kissan kasvattaja olette yhtä mieltä sovituista asioista ja noudatatte sopimusta. Sijoituskissa on kasvattajalle äärimmäisen tärkeä ja arvokas kasvatustyön jatkumisen kannalta. Kasvattaja on käyttänyt paljon aikaa ja rahaa kasvatustyöhönsä ja jokainen pentue on tarkoin harkittu, tästä syystä sijoituskodiksi ryhtyvän on ymmärrettävä ja kunnioitettava omalta sopimuksen osaltaan kasvattajan työtä ja pidettävä kissasta hyvää huolta.

9. Kissan normaalit terveydenhuoltokulut kuuluu sijoituskodille. Rokotukset on pidettävä voimassa ja kissa vietävä lääkäriin silloin kun se lääkäriä tarvitsee. Näin toimisit myös lemmikkisi kohdalla. Kissalle syötetään vain laadukasta ruokaa (..eläinkaupan raksut ja märkäruoka tai raakaravinto mm. sydän, jauheliha, kana jne. huomaathan raakaravinnolla olevan kissan viitaminilisätarpeet). Kissaa ei juurikaan tarvitse pestä, mikäli näyttelyitä on tulossa - pesee kasvattaja kissan. Kissan turkista tulee huolehtia säännöllisesti harjaamalla vähintään kerran viikossa. Silmät putsattava rääpästä ja kynnet leikattava. Kissan hiekkalaatikko tulee siivota vähintään kerran päivässä ja hiekka tulee vaihtaa kokonaan n. kerran viikossa, riippuu hiekasta. Laadukkaat hiekat pysyvät hajuttomina (mikä onni :)) ja paakkuuntuu hyvin.. siivoaminen on helppo ja nopea homma.

10. em. kohdat ovat minun omia kokemuksiani sijoituskissasta ja kissan hoidosta, mikäli unohdin listasta jotain oleellista, lisään sen myöhemmin.

Minulle sijoituskissani ovat erittäin rakkaita ja olen saanut paljon neuvoja kissojeni kasvattajilta ja tukea kaikissa kissoihin liittyvissä asioissa.

Suuren suuret ja lämpimät kiitokseni Vinkan kasvattajille FI* Rais-kis Minna ja Pekka Raiskille sekä Hillan kasvattajalle FI* Valkokullan Sini Rajahalmeelle. Olette olleet suurena apuna kissojen kasvattamiseen liittyvissä kysymyksissä, näyttelyissä ja muutenkin :)