Ragoll rotuna

Ragdoll on kissa, joka hurmaa omaa lemmikkiä etsivän yleensä sinisillä silmillään ja pehmeällä ulkomuodollaan. Kuitenkin, kun rotuun tutustuu paremmin, huomaa, että ragdolleille tyypillisintä on niiden luonne. Ragdollit ovat rauhallisia, seurallisia ja syvästi ihmiseen kiintyviä.

Ragdoll leikkii ja puuhaa iloisena, ja väsyttyään se käpertyy syliisi nukkumaan, ellei sylisi ole sattumalta jo toisen ragdollin valtaama. Toinen leimallinen piirre on nimittäin niiden sukurakkaus. Kun perheeseen on hankittu ensimmäinen ragdoll, tulee tunne, kuin jotain puuttuisi, ja hetken päästä perheessä yleensä asuukin kaksi ragdollia onnellisena toistensa ja omistajansa seurasta.

Ulkonäkö

Ragdoll on suurikokoinen kissa, urokset voivat kasvaa jopa 10-kiloisiksi ja naaraat jäävät luonnollisesti näitä pienemmiksi, yleensä naaraat painavat n. 4-6kg. ragdollit kehittyvät hitaasti ja saavuttavat täysikasvuisuuden vasta n. kolmen vuoden iässä.

Kuvioinnit:

Väritykseltään ragdollit ovat naamiokissoja. Se tarkoittaa, että kissan vartalo on vaalea ja naama, korvat, tassut ja häntä vartaloa tummemmat. Ragdolleilla kuviointeja on kolme: colourpoint, mitted ja bicolour. Colourpoint-kissoilla ei ole valkoista. Mitted-kissoilla on valkoinen leuka, valkoiset kintaat etujaloissa ja valkoiset saappaat takajaloissa. Bicolour-kissan erottaa parhaiten naaman valkoisesta alassuin olevasta V-kuviosta ja kokonaan valkoisista jaloista.

Bicolor ragdolleilla esiintyy 3 ns. äärikuviointia. Yhteistä kaikille äärikuvioinneille on se, että ne eivät koskaan voi saada minkään yhdistelmän kanssa colorpoint jälkeläisiä.

High-mitted on "tupla mitted" ja muistuttaa täysin aitoa bicoloria, ja sen erottaakin yleensä vain tutkimalla kissan sukutaulua, että mikä onkaan ihan oikeasti kyseessä. High-mitted syntyy ensisijaisesti kahden mittedin yhdistelmästä, jolloin syntyvät bicolor pennut ovat aina high-mittedejä. Kokemus on osoittanut, että high-mittedit periyttävät varsin usein täydellisiä kuviointeja mittedeille, ja hyvin usein myös piirrollisia mittedejä. Nykyään suurin osa esim. USA:ssa olevista bicolor ragdolleista on juuri high-mittedejä. High-mitted astutettuna colorpointin kanssa tuottaa vain ja ainoastaan mitted pentuja.

Mid high-white on myöskin "liian valkoinen" bicolor, jolla valkoisen värin osuus on yleensä enemmän kuin 33%. Tosin tässäkin asiassa poikkeus vahvistaa säännön, ja joskus mid high-white muistuttaa hyvin paljon aitoa bicoloria; sillä voi olla vain esim. hieman leveämpi "V" kuin normaalisti. Mid high-white on oiva näyttelykissa, kunhan valkoisen värin osuus ei ylitä tuota mainittua prosenttia. Mid high-whiteja syntyy ensisijaisesti bicolorin ja mittedin yhdistelmästä. Mid high-white astutettuna colorpointin kanssa tuottaa ainoastaan aitoja bicoloreita ja mittedejä.

High-white on "liian valkoinen" bicolor, jolla yleensä vain korvat ja häntä ovat värilliset. Niillä voi olla hieman maskia päälaella, ja joskus myös jonkin verran väriä selässä, mutta useimmiten ne ovat van-tyyppisiä kissoja. High-whitet voivat olla hyvinkin arvokkaita siitoskissoja, mutta näyttelykissoja ne eivät ole; juuri valkoisen värin liian suuren osuuden vuoksi. High-whiteja syntyy ensisijaisesti kahden aidon bicolorin yhdistelmästä.

Lähde: Suomen Ragdoll Kissayhdistys ry ja Suomen Ragdollystävät -seura